Meme tarama programı meme kanseri semptom vermeden önce meme kanserine tanı koyabilmek amacı ile düzenli mamografi takibi yapılmasıdır.

Meme tarama programları risk faktörleri, meme yapısı göz önünde bulundurularak her kadın için özel olarak planlanmalıdır. Bununla ilgili olarak Amerikan Kanser Derneği 2015 yılında mamografi tarama programını güncelledi. Buna göre ortalama risk taşıyan bir kadın için mamografi kontrolleri 40 yaşında başlamalı, 40-55 yaş arası yıllık mamografi kontrolleri yapılmadır. 55 yaşın üzerinde kontroller yılda bir veya iki yılda bir yapılabilir.

Mamografi takibi 75 yaşında kadar devam etmelidir. Meme kanseri erken tanı konulduğunda tam olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Avrupa ve Kanada’da yapılan çalışmalar mamografi tarama programları sayesinde meme kanserine bağlı ölümlerde %40’tan daha fazla azalma olduğunu ortaya koymuştur.

Mamografi tarama programları hayat kurtarıcı olduğu kadar meme kanserinin tedavisinde de hasta açısından daha az yıpratıcı tedavi olanaklarının kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Örneğin memenin tamamının alınması yerine meme koruyucu cerrahi uygulanması, ek kemoterapi tedavisine gerek kalmaması gibi durumlar erken tanı sayesinde gündeme gelmektedir.

Özetle meme kanserini erken teşhis etmede en etkin yöntem mamografidir.