Mesane Kanseri :

Mesane (idrar torbası) karın alt bölümünde yer alan, böbreklerde kanın süzülmesi sonucunda oluşan idrarı depolayan ve işemeyi sağlayan organdır. Mesane kanseri, genitoüriner kanserlerin ikinci sıklıkla görülenidir.

Ortalama görülme yaşı 65 tir. Erkekler kadınlardan 2 – 3 kat daha fazla mesane kanserine yakalanırlar. Tanı konulduğunda %85 kanser mesaneye sınırlı, %15 inde ise lenf nodülleri tutulumu veya uzak metastazlar mevcuttur. Sadece mesanenin yüzeyel katmanına sınırlı kansere yüzeyel kanser adı verilir. Tedavi sonrası, yüzeyel kanser nüks edebilir. Nüks, genellikle aynı özelliklere sahip yine yüzeyel bir kanserin eski yerinde veya mesanenin başka bir yerinde görülmesi şeklinde karşımıza çıkar. Bu özelliği nedeniyle mesane tümörlü hastaların düzenli kontrollerine gelmeleri ayrı bir önem taşımaktadır. Ancak bazen nüks ile birlikte hastalığın ilerlemesi de söz konusu olabilir ve bu durumda kanser derinleşerek kas tabakasına geçebilir. Buna invaziv (derin) kanser denir.

Kas içine ilerlemiş mesane kanseri mesane dışındaki çevre dokulara, lenf bezlerine ve akciğer gibi uzak yerlere yayılabilir. Bu yeni tümöre metastatik mesane tümörü denir.

Mesane kanserinde sık görülen şikayetler; İdrardan kan gelmesi İşeme sırasında ağrı Sık idrara çıkma Bu şikayetler mesane tümörünün kesin bulguları değildir. Enfeksiyon, taş, prostat hastalıkları gibi diğer durumlarda da görülebilir. Kesin ve ayırıcı tanı için ürolojik değerlendirme şarttır. İdrar tahlili ve üriner sistem ultrasonografisi ile şüphelenilen olgularda, direkt mesane içerisine bakmak gerekir (Sistoskopi). Sistoskopi ile mesaneden doku örneği alınıp, patolojik değerlendirme yapılması kanserin varlığını ispatlayacak tek yoldur.Eğer kanser kitlesinin tümü biyopsi sırasında alınmışsa, kanserin hem teşhisi hem de tedavisi uygulanmış olacaktır.

Tedavi Erken mesane tümörü, yani yüzeyel kanser, TUR ( trasüretral rezeksiyon- Kapalı ameliyat ile tümörün kesilerek çıkartılması) yöntemi ile hem teşhis hem de tedavi edilir. İnvaziv (derin) mesane tümörü için uygulanan en sık ameliyat ise mesanenin tümünün çıkarıldığı radikal sistektomidir. Radikal sistektomide tüm mesane, çevre lenf nodları çıkarılır. Erkekte prostat ve onun komşuluğundaki bezlerde çıkartılır. Kadınlarda ise yumurtalıklar, rahim ve vajinanın bir kısmı çıkartılır. Mesane tümüyle alınınca, hastanın idrarını biriktirmek ve boşaltmak için yeni bir yola ihtiyacı vardır. Bu amaçla pekçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan birinde, ince barsağının bir bölümü idrarın geçebileceği yeni bir yol yaratmak için kullanılır. Üreterler bir ucuna ağızlaştırılır, diğer ucu da cilde verilir. Cilde bir torba bağlanarak idrar burada toplanır. Hastaya bu stomanın bakımı öğretilir. Yeni bir yöntem olarak uygulanan kontinan rezervuarlarda barsaktan yapılan rezervuarın bir ucu üretraya bağlanarak hastanın doğal yoldan idrar yapması sağlanır.