Ortalama bir insan ömrünün yaklaşık olarak 3’te 1’i uykuda geçmektedir. Bu nedenle uyku ve uyku sağlığı dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesidir. Sağlıklı uykunun genel vücut sağlığı üzerinde de önemli etkileri bulunmaktadır. Düşük kaliteli uyku gün içerisinde konsantrasyon kaybından ani gece ölümlerine neden olabilmektedir. Uyku apnesi kısaca uykuda solunumun durması anlamına gelmektedir. Uyku esnasında üst solunum yolunun daima açık kalmasını sağlayan kasların gevşemesi ile beraber hava yolunun tıkanmasına uyku apnesi adı verilmektedir. Uyku apnesinde kişi en az 10 saniye boyunca nefessiz kalmaktadır. 

Uyku Apnesinin Belirtileri

Uyku apnesinin en büyük belirtisi aşırı horlama olarak kabul edilmektedir. Hava yollarının tıkanması horlamaya neden olmaktadır. Ayrıca uyku esnasında huzursuzluk, aşırı terleme, ağızda kuruluk ve sık tuvalete çıkma da uyku apnesinin belirtileri arasında yer almaktadır. 

Uyku apnesi yaşayan kişiler sabah uyandıklarında daha yorgun ve aşırı uykulu hissetmektedir. Bu gibi belirtiler ise uyku apnesinin gündüz ortaya çıkan belirtileri arasında yer almaktadır. Aşırı kilolu hastalar uyku apnesi için risk grubunda yer almaktadır. Bu gibi şikayetleri bulunan hastaların vakit kaybetmeden uzman bir doktor muayenesine gitmesi ve uyku apnesi testine girmesi gerekmektedir. 

Uyku Apnesi Testi Nasıl Gerçekleştirilir?

Uyku apnesinden şüphelenilen kişilerin bir gün hastanede kalması ve polisomnografi adı verilen uyku apnesi testine girmesi gerekmektedir. Bu test hastanın uyurken beyin dalgalarına, gözlerindeki hareketlenmelerine, kalp ritmine, oksijen seviyesine, ayak hareketlerine, horlamasına ve hava akımına bakılmaktadır. 

Testin gerçekleştirilebilmesi için hastanın uyku odasına alınması ve vücudun çeşitli noktalarına kablo bağlanması gerekmektedir. Bu şekilde hastanın durumu bilgisayar ortamına aktarılabilmekte ve birçok farklı veri gece boyunca kontrol edilebilmektedir. Test sırasında en çok dikkat edilen noktalar uyku boyunca hastanın solunumunun kaç defa durduğu ve ne kadar süre ile durduğudur.  

Hastanın test sonuçlarına bakılarak farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilmektedir. Tedavide uyku apnesine neden olan rahatsızlık varsa onun ortadan kaldırılması yoksa hastanın gece boyunca hava alımını sürdürecek  çeşitli cihazların kullanılması gerekmektedir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesinin tedavisinde 2 yöntem bulunmaktadır cpap cihazı ve ameliyat. Her ne kadar cpap cihazı ile tedavide başı elde edilebildiği söylense de Amerika’da yapılan çalışmaların 2 yıl içinde hastaların ancak %40nın bu cihazı ömür boyu kullanmayı kabullenebildiğini ve tedaviye uyum sağladığını bildirmektedir. 

Ayrıca bu cihaz o kadarda masum olmayıp burun kanamasına, göze hava kaçmasına, akciğer zarlarının patlayıp göğüs boşluğunda hava birikmesine ve ölüm tehlikesine, beyine hava kaçmasına vs. neden olduğu gibi yan etkileri gösterilmiştir.
Diğer tedavi yöntemi ise cerrahi tedavidir burun ve yumuşak damak yollarının açılması prensibine dayayan ameliyat ile tek seansta %65 ve daha yüksek oranlar ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Ayrıca öbür boyu bir cihaza bağlı kalmanızda engellenmektedir. Herkese sağlıklı uykular dileriz.