Böbrek Taşları

Böbrek ve idrar yolu taş hastalığı günlük üroloji pratiğinde oldukça sık karşılaştığımız bir durumdur. Görülme sıklığı %5-10 oranındadır. Ülkemiz üriner sistem taş hastalığının sık görüldüğü bir bölgedir. Erkeklerde 3 kat daha sık görülmektedir. En sık 30-40 lı yaşlarda görülmektedir. Bir kere görüldüğünde tekrar görülme sıklığı %50 lerin üzerindedir. Hastaların üçte birinde ilk yıl nüks gözlenmektedir.

Ailesel yatkınlık nedeniyle ailesinde böbrek taşı olanlarda risk daha fazladır. Taşların çoğu kalsiyum taşlarıdır. Bazı metabolik hastalıklarda kalsiyum atılımınına bağlı taş oluşum riski artmaktadır. Yine kullanılan bazı ilaçlara ve vitamin takviyelerine bağlı olarak taş görülme sıklığı artar. Böbrek ve idrar yolları anomalilerinde ve problemlerinde yinde taş oluşum riski artmaktadır. Böbreğin içindeki taşlar genellikle sessizdir ve ancak başka bir sebeple çekilen bir ultrasonografi yada başka görüntüleme tekniklerinde tesadüfen tesbit edilirler.

Taş üreter dediğimiz böbreği idrar torbasına birleştiren kanala düşüp idrar akışını engellediğinde ciddi ağrı ve kanamaya sebep olabilir. Bu ağrı oldukça şiddetli ve ağrı kesicilere cevapsız olabilir. Ağrı arttıkça beraberinde kusma görülebilir. Taş mesane girişine geldiğinde sık idrara çıkma gibi irritatif şikayetler olabilir. Enfeksiyon varlığında ateş tabloya eşlik edebilir.

Böbrek taşları nasıl teşhis ediliyor?

İdrar tahlili ve Ultrasonografi ile ilk değerlendirme yapılır. Taşın kesin yeri ve boyutları ilaçsız üriner sistem tomografisi ile belirlenir. Kendiliğinden düşme ihtimali olan taşlar için ağrı kesici tedavi, sıvı alımı ve fiziksel aktivite ile makul bir süre beklenebilir. 5 mm nin altındaki taşların kendiliğinden düşme olasılığı %70 lerdedir. 7 mm nin üzerindeki taşlarda aktif girişim gerekebilir. Yine tedaviye rağmen şiddetli ağrı, meslekle ilgili özel durum, tek böbrek beraberinde ciddi enfeksiyon gibi durumlarda erken girişim söz konusu olabilir.

Böbrek taşı tedavileri nelerdir ?

ESWL, ureterorenoskopi, flexibile URS, perkütan nefrolitotomi gibi minimal invaziv tedaviler ile günümüzde böbrek taşları hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmektedir.